05-9-2015 - 25-10-2015

Overzichtstentoonstelling
Léon Verburgt

Léon Verburgt (26 juli 1935 - 12 oktober 2014) was beeldend kunstenaar en levenskunstenaar. Hij combineerde zijn Bourgondische uitstraling met een tomeloze werklust. Een veelzijdig mens. Ooit Nederlands recordhouder 200 en 400 meter vrije slag, lid van het kampioensteam waterpolo. Voormalig directeur van zwembad de Tongelreep, maar bovenal en altijd beeldend kunstenaar. 

Zijn schilderijen zijn vrolijk en kleurrijk. Er valt veel te beleven. Het is een kijkje in een wonderlijke wereld. Zien we vroegchristelijke vissymbolen? Vogels uit volksvertellingen? Mythische katten? Een allegorische verbeelding van de samenleving? Een carnavalsoptocht? Wie zal het zeggen? Léon Verburgt zegt het in ieder geval niet met woorden. Al zijn werken hebben het motto: "no title". Het beeld dat de kijker ziet, is de inhoud. 

Het werk van Léon Verburgt brengt vooral de fantasie en creativiteit van de kijker op gang. Zijn objecten zijn of fabeldieren of uitbundige vormen of mysterieus ogende gezichten. Een feest om naar te kijken. Léon Verburgt was ook een innovatief kunstenaar. Hij experimenteerde met materialen en technieken, zowel twee- als driedimensionaal.

leon verburgt

terug naar boven