13-5-2017 - 25-6-2017

Hennie Janssen: 'Ode aan
de Vergankelijkheid'

Nog volop productief als kunstenaar is Hennie in maart 2016 plotseling overleden. De kringloop van de natuur vormde een belangrijk element in zijn werk. Al vanaf zijn jeugd zette Hennie zich in voor een duurzamere wereld d.m.v. kleinschalig mens- en milieuvriendelijk ondernemen; een hoofd vol ideeën voor een beter milieu. Geïnspireerd door Joseph Beuys wilde hij zijn creativiteit inzetten voor het behoud van deze wereld. In zijn werkplaats verzamelde en hergebruikte hij allerlei soorten afval en zette deze om in nieuw werk. De oerkracht van de natuur, en de mens die daar grip op wil hebben, vormde een drijfveer voor zijn werk. Hennie was een idealist. Rebels, maar ook kwetsbaar.

In 2004 ontkiemde er spontaan tussen de stoeptegels van Hennie’s tuin een zaadje dat in zes jaar tijd uitgroeide tot een uitzonderlijke boom: de Anna Paulowna boom. Door zijn oorsprong uit China wordt hij ook wel de Chinese Keizersboom genoemd. Gezien de rijke geschiedenis van de boom, vond Hennie het toeval dat één zaadje van deze soort tussen zijn stoeptegels ging groeien, mateloos fascinerend en verwonderlijk. Vanaf 2010 is hij alles wat van de boom op de grond viel, gaan verzamelen. Blaadjes, klein en groot, zaaddozen, bloemetjes, kroontjes, alles werd ordelijk gesorteerd en verwerkt tot een kunstwerk. De verwondering voor deze boom werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ter nagedachtenis van Hennie Janssen organiseert zijn dochter een overzichtsexpositie in Museum Kruysenhuis, waarin de schoonheid van de vergankelijkheid centraal staat. De expositie neemt je mee in een verhaal over de kringloop van leven en dood, over de liefde die in eenvoud schuilt. Hennie maakte zowel ruimtelijk-, tweedimensionaal-, conceptueel en videowerk. Hij noemde zijn werk vaak legosteentjes of relikwieën. Geïnspireerd op het werk van Hennie zullen ook enkele (video)werken van andere makers te zien zijn.

Hennie durfde moeilijk met zijn werk naar buiten te treden en veel kunstwerken zijn daarom nog ongezien. Deze expositie biedt dan ook een unieke en eenmalige kijk in zijn oeuvre.

Nieuwsgierig naar Hennie? Bekijk deze documentaire op Omroep Brabant:

https://www.youtube.com/watch?v=ZMHbc3dCLW4

Meer informatie op: www.kabkunst.nl

 

hennie janssen
aanstekers

terug naar boven