17 september 2017

Nieuwsbrief september
2017

 

Nieuwsbrief

 

KRUYSENHUIS WEET TE VERRASSEN MET: DIMENSIES !

In het (sfeer)volle atelier van kunstenaar Jan Radersma wordt druk gesproken over de organisatie van een interessante expositie in het Kruysenhuis. Samen met Ria Franc worden de puntjes op de i gezet, en nog meer creatieve  ideeën uitgewerkt. Er is tevens een hotline met kunstenaar Frank Eerhart, die prachtige teksten voor de expositie maakt.

Maar hier blijft het niet bij. De expositie ‘DIMENSIES’ bevat werken van maar liefst 10 kunstenaars te weten: 

  • 3D: Hans van Eerd, Frank Eerhart, Ria Franc, Marten Groen,
  • 2D: Willemijn van Dorp, Jan van den Dungen,  Mark van den Heuvel, Imke Plattel, Jan Radersma, Arno Udo.

Op de vraag hoe deze selectie tot stand is gekomen antwoord Radersma met eenvoud: ‘ Ik heb op mijn gevoel mensen gevraagd, en niet op thema’. Dimensies is de eenwording van de diverse kunstwerken en de diverse gebruikte materialen. Dat verbindt. Eerhart verwoordt het als volgt:

DIMENSIES

Kunstenaarschap gaat over identiteit, over individuele gedachten en beelden.

Kunstenaars halen de buitenwereld binnen, verwerken hun indrukken tot beeldende werken.

Authentiek en herkenbaar met een eigen handschrift, de hand van de maker, zichtbaar, voelbaar.

Tweedimensionaal gebeurt dat in tekeningen, gouaches of schilderijen, waarbij soms de derde dimensie wordt gesuggereerd. Driedimensionaal met beelden in de ruimte, zich presenterend als eigenzinnige objecten.

Afstanden worden kleiner in een ontmoeting.

De letterlijk zichtbare dimensies van de kunstwerken kunnen emotionele dimensies oproepen.

Ze zijn soms direct gerelateerd aan de intentie van de kunstenaar, de maker, als een aanvoelen.

Maar ze kunnen ook een persoonlijk gevoel van herkenning losmaken bij de waarnemer, de toeschouwer. Een onzichtbare dimensie die de kunstenaar met zijn kunstwerk in beweging zet.

Tien kunstenaars vertegenwoordigen tien identiteiten, maar in verscheidenheid kan er toch van verbondenheid sprake zijn. In een synthese van eigenzinnigheid krijgen kunstwerken die met elkaar in één ruimte communiceren, een rijkere betekenis en maken ze een vierde dimensie mogelijk.  

Frank Eerhart

De expositie zal te zien zijn van 30 september t/m 12 november in Museum Kruysenhuis (zaterdag & zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur en op afspraak)

Wij nodigen u uit om deze bijzondere expositie met ons en de kunstenaars te openen op zaterdag 30 september om 15:00 uur. Ruud Severijns zal nog als burgemeester (een van zijn laatste officiele handelingen) de expositie openen.

Voorts kan ik ook nog mededelen dat we ter verdere muzikale opluistering van  de opening een bijzondere muzikant hebben weten te “strikken”, namelijk Saxofoniste Martijne van Dijk met een prachtig intermezzo.

Kortom, u doet uzelf tekort als u dit evenement mist.

 

Wij gaan uit van een inspirerende en vooral ook gezellige bijeenkomst.

BRANDSTORE OIRSCHOT

Tevens vragen wij uw aandacht voor de Brandstore. Een aantal partijen in Oirschot heft het initiatief genomen om bij wijze van proef een “Pop-up-Brandstore” in te richten in het monumentale Raadhuis op de Markt te Oirschot Dat is tot eind oktober te bezoeken. Het Kruysenhuis heeft daar voor een groot deel qua inrichting aan meegewerkt en we bevelen een bezoekje ten zeerste aan. Tevens treft u daar nog meer elementen aan die het de moeite waard maken om Oirschot te bezoeken. Ook de VVV is daar tijdelijk gevestigd. Het is elke dag geopend.

 

 

terug naar boven