15 juli 2016

Geslaagde Schrijversavond
in Museum Kruysenhuis

Alle stoelen waren bezet op deze schrijversavond in Museum Kruysenhuis. De combinatie van veteranen die vertellen over hun boeken paste dan ook perfect in een decor van schilderijen en beelden van veteranen die door middel van kunst hun ervaringen delen.

Aangrijpende verhalen werden verteld, zoals door Gerard van der Lee die (89) op 17 jarige leeftijd in Duitsland moest gaan werken, vluchtte, en 2 jaar na terugkomst in Nederland naar Indonesië ging als militair. De indrukwekkende reis per vliegtuig en vervolgens met een groot schip was indrukwekkend. Die eerste dagen leken op een vakantie, maar niets was minder waar. Elke dag opnieuw moest hij met zijn maten de wegen vrij maken van bommen en andere gevaren, met heftige ervaringen tot gevolg. Vervolgens de terugkeer naar Nederland en de moeite om over alle ervaringen te praten. Het schrijven begon om die ervaringen te delen met zijn kinderen.

Ook Henk Hoogink ging naar Indonesië. Koningin Wilhelmina beloofde de Papoea's te helpen. Maar die missie faalde. Nog steeds heeft Henk daar een vervelend gevoel bij. In 1996 keert Henk terug en wordt geraakt door ontmoetingen met gekwetste Papoea's. Gekwetst doordat hun beloofde eigen land is ingenomen door Indonesië en gekwetst door de brute schending van mensenrechten door datzelfde Indonesië. "Papoea's zijn "gekooide paradijsvogels".
Op dit moment probeert Henk met diverse projecten alsnog de Papoea's te helpen. Vol trots toont hij op deze avond dan ook prachtige foto's van zijn vrienden, de projecten en het prachtige land.

Tot slot vertelde Marianne Oostendorp over haar boek. Zij heeft ervoor gekozen om een roman te schrijven waarin deels eigen ervaringen, en deels verzonnen verhaallijnen proberen duidelijk te maken hoe het is voor de achterblijvers, de gezinnen van de militairen. Uit een aantal voorgelezen passages blijkt de pijn van de militair die niet kan praten over zijn ervaringen. Maar ook de consequenties voor het gezin dat daardoor niet altijd mee kan voelen is bijna tastbaar.

Het aanwezige publiek was na afloop duidelijk geraakt door alle verhalen en er werden ook diverse boeken gekocht. Deze schrijversavond bleek een succes. Het Kruysenhuis is daarom van plan om ook in de toekomst dergelijke avonden te organiseren.

schrijversavond Gerard van der Lee Marianne Oostendorp Henk Hoogink

terug naar boven