André Kruysen

André
Kruysen
(1967)

André Kruysen wint prestigieuze prijs

De Ouborg Prijs 2011 is toegekend aan André Kruysen. De gemeente Den Haag kent deze tweejaarlijks prijs toe aan André Kruysen omdat zijn werk van een constante en hoge kwaliteit is, zijn manier van werken authentiek is; en omdat hij een inmiddels consistent oeuvre heeft opgebouwd. Kruysen zoekt voortdurend naar verdieping van zijn werk. Hij is actief in de Haagse kunstwereld, als exposant, als steun en toeverlaat voor collega's, als curator en docent. De toekenning bestaat uit een geldbedrag, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. In de publicatie 'André Kruysen Ouborg Prijs 2011' wordt een uitgebreid beeld geschetst van het gevarieerde oeuvre van de laureaat.

Het werk van André Kruysen kent tal van tegenstrijdigheden. De sacrale werking van het daglicht staat in schril contrast met de snelle beeldcultuur waarin we leven en die overal in onze leefomgeving opdoemt. Die chaos om ons heen is zijn inspiratiebron, waarin Kruysen juist de verstilling zoekt. Echter, zijn werk verraadt ook een ordeloosheid. Zijn beeldhouwwerken doen denken aan de toevallige stapeling van afval langs de weg, of andere informele bouwwerken. Tegelijkertijd is het werk het resultaat van een gedetailleerd onderzoek naar de werking tussen ruimte, licht en materiaal, dat resulteert in monumentale, vloeiende architectonische beeldhouwwerken. André Kruysen bouwt voor zijn tentoonstelling 'Uprising as passage' in het Gemeentemuseum Den Haag (26 november 2011 t/m 18 maart 2012) een site-specific installatie.

André Kruysen (1967) exposeerde in diverse musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven, in binnen- en buitenland. In 1998 won hij de Charlotte van Pallandtprijs. Zijn werk is opgenomen in particuliere, openbare en museale collecties en er zijn diverse werken van hem in de openbare ruimte gerealiseerd. Kruysen vervulde diverse gastdocentschappen en is momenteel als docent verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is sinds 2010 voor Stroom Den Haag coördinator van de Beeldengalerij van P. Struycken.

www.andrekruysen.nl

De Ouborg Prijs is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956). De prijs wordt sinds 1990 toegekend aan een Haagse kunstenaar van wie het oeuvre zowel lokaal als nationaal van belang is. De jury bestond dit jaar uit: Justin Bennett (beeldend kunstenaar, faculteitslid Instituut voor Sonologie, Den Haag), Roos van Put (hoofdredacteur Kunstbeeld), Marie-José Sondeijker (directeur West), Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag), Arno van Roosmalen (juryvoorzitter, directeur Stroom Den Haag).

Een afvaardiging van ons bestuur heeft de prijsuitreiking bijgewoond en de felicitaties namens het museum overgebracht.

Bron: Stroom Den Haag

Andre Kruysen

terug naar boven